Dominical - Hacienda Baru - Nabeschouwing
Door: Charlottensteven
Blijf op de hoogte en volg Charlottensteven
27 Februari 2012 | Costa Rica, Dominical
Nabeschouwing
Voila, Costa Rica zit er ook weer op. Morgen trekken we terug naar San Jose waar we nog enkele praktische zaken moeten regelen om dan overmorgen via een Miamiaans ommetje naar Quito, Ecuador te vliegen. Even terugblikken dus....Costa Rica was een heel mooi land al hebben we hier wel een paar hardnekkige stereotiepen overboord moeten gooien. Costa Rica is niet DE grote jungle. Niet achter elke boom zit een gekleurde kikker op jouw fotoshoot te wachten en je rolt hier niet over de jaguars en de tapirs. Neen, als je natuur wilt zien dan trek je best naar een natuurpark en ga je beter zelf -met het nodige geduld- op zoek naar wildlife. Wie zoekt, zal het beestenboeltje in overvloed vinden, maar je moet je ogen en oren dan wel op maximale scherpte afstellen.‘Ecologie’ heeft hier trouwens een heel andere betekenis dan deze die wij er in Europa aan geven. Natuurparken zijn in Costa Rica hoofdzakelijk natuurpretparken waar het fungehalte op zijn minst even belangrijk (lees winstgevender) is als het educatieve karakter.Bovendien heeft niet iedereen die naar Costa Rica komt een tropenhoed op het hoofd en een verrekijker in de aanslag. De meeste bezoekers (vooral Noord-Amerikanen) dragen een zwempak en/of hebben een surfplank onder hun voeten. Dit land was dan ook veeleer een strandvakantiespot dan de levende biosfeer waarvoor we het hielden . Voor wie van een beetje actie houdt zijn er overigens activiteiten in overvloed: raften, surfen, jeeptours, trekking, canyoning, diepzeeduiken, canopyen...Al heeft wel alles zijn prijs en wees gerust, ze kennen hun prijzen. Als je voor cultuur komt dan heb je in dit land geen fluit te zoeken. Er zijn hoegenaamd geen historische bouwwerken en de Costaricaan zelf is zowat de Midden-Amerikaanse ‘gringo’ met dat verschil dat hij in de zon bruin wordt in plaats van rood (of paars). Kortom, Costa Rica is een aanrader voor degenen die hun al te hoge verwachtingen in toom kunnen houden, die over voldoende tijd beschikken om het soms trage openbare vervoer te trotseren en die bovendien over voldoende kluiten beschikken om er hier ‘iets meer’ uit te halen. Al moet je voor dit laatste je ‘ecologische’ geweten wel soms kunnen uitschakelen. Niet elke luiaard, toekan, tapir of capucijnaap houdt er immers van om een door adrenaline aangedreven nest krijsende witte apen te zien voorbijflitsen.
Bijhorende foto’s op: https://picasaweb.google.com/106848438480431269504
Onder het vorige mapje van Quepos en Manuel Antonio hebben we nog enkele nieuwe foto’s van vandaag toegevoegd, namelijk ‘Steven en de monstergolven’
27 Februari 2012 - 03:49
Charlottensteven Deschoolmeesterdenys:
Beste Guillaume en papa,
Leuk dat je onze reisverslagen nog steeds volgt. Laat ons zeker weten of de taart jullie goed heeft gesmaakt want wees gerust, honderd dagen houden we zeker en vast nog vol :-).
Vele groetjes aan iedereen van de Lijsterbes,
Meester Steven en Charlotte