Galapagoslogboek
Door: Charlottensteven
Blijf op de hoogte en volg Charlottensteven
16 Maart 2012 | Ecuador, Puerto Ayora
Over ons verblijf op de Floreana en het contact met onze medereizigers valt er achteraf natuurlijk wel nog wat te vertellen. Het staat vast! Zeebenen zullen we nooit hebben maar het moet gezegd dat je na een tijdje wel went aan het gewaggel en gewiebel van het bootleven. Waar je eveneens mee leert leven (want je hebt geen keuze) is het verblijven in een piepkleine kajuit dat soms snikheet en dan weer ijskoud was door de nogal zwart-wit denkende aircobak. Zelfs slapen verliep vlotter en vlotter al was het ook even aanpassen aan het voortdurende gebrul van de motor en het constante nachtelijke op- en neerwippen van het schip. Toch leuk he zo’n cruise. Hahaha...Neen, we klagen echt niet want al deze ongemakken vergingen in het niets bij wat we hiervoor in de plaats terugkregen. En ook onze medereizigers waren best (heel) aangename mensen. Zo leerden we -leeftijdsgenoten- Konrad und Karen kennen (let op de K’s), twee heel aangename voormalige Oostduitsers die zich de val van Die Mauer nog levendig herinneren en hierover heel wat te vertellen hadden. Das leben der anderen is trouwens niet zo heel anders meer in Oost-Duitsland want ook daar kennen ze Sinterklaas, oliebollen op de kermis en Nieuwjaar met de vrienden. En Konrad, mocht je deze tekst ooit kunnen vertalen en lezen, je Westvleteren komt eraan! Dan waren er ook nog zoontje Robbert(o) van vijftien en zijn La mama, twee voormalige Roemenen die zich tot Canadezen ‘bekeerd’ hadden en thans in Toronto woonden. Tof om moeder met een nog steeds vettige Roemeense ‘r’ Engels te horen praten. Jesse, de Canadese boerenzoon had dan weer het landbouwleven vaarwel gezegd om in Ecuador Spaans te komen leren en de vrouwtjes te komen consumeren. Een van zijn potentiele prooien was Alana, een goedlachse Aussigirl die zich echter niet zo snel gewonnen zou geven. Voor de rest waren er nog Manuela und Stefan die Svizzera sprechers uit Zwitserland, Ben de gepensioneerde geoloog uit Colorado, zeezieke Marc and Gail, de aangename Britten, moeder en dochter uit Oostenrijk die op verzoeningsreis waren en tenslotte was er nog ‘Catherine the machine’ uit Californie. Deze laatste was pas een dag later aangemeerd op de Floreana maar zou ons voor de rest van de trip intrigeren. Soms leek ze op een levende Actionman pop, dan weer dachten we dat het een Terminator was, ja iets speciaals met haar plastieken gelaatsuitdrukking. De laaste mens waarover we het nog even moeten hebben is natuurlijk onze gids Raphael, een vent van rond de vijftig die al heel zijn leven in Puerto Ayora, Santa Cruz woonde en zowat vergroeid was met de eilanden. Zijn Engels trok op niets en Darwin was allesbehalve zijn beste vriend maar hij was meer dan authentiek. Zo authentiek zelfs dat hij ons met zijn korte onderkin en lange bruine rimpelnek een beetje aan een landschilpad deed denken. Nu, hij had dan wel altijd zijn Galapagosgids nodig om het antwoord op je vragen in op te zoeken en hij zei dan wel honderd keer hetzelfde (you will see plaifully sealions, maby bleu footed boobies, a lot of coulorfull fishes, sharks, sea iguanas, lava lizards diferent species and a lot of plants in the vegetation “song”) toch wist hij ons met zijn unieke kennis van de eilanden en hun beste plekjes naar de meest interessante spots te brengen waar geen andere toerist ooit kwam. Super!
Voila, dat was het zowat. Hieronder dus ons reisverslag. Bekijk echter vooral de foto’s (https://picasaweb.google.com/106848438480431269504)
. De beelden zeggen duizend keer meer dan alles wat hier geschreven staat.
Galapagoslogboek
Wegens de voortdurende dreiging van zeekziekte hier op de Floreana, een galapagoslogboek in telegramstijl:
08/03/12 (warm weer)
9.40u: vlucht genomen uit Quito – Belgen ontmoet - tussenlanding in Guayaquil - daarna geland op Baltra-island.
12.40u: opgepikt door gids Raphael op luchthaven Baltra – bagagecontrole en desinfectie verliepen vlot – shuttlebus naar Floreana – in kanaal tussen Baltra en Santa Cruz
13.30u: bezoek aan Santa Cruz – strand Las Bachas – genoemd naar Amerikaanse militaire basisrestant WOII – eerste zeeleguanen (hassi) gespot – brown pelican – Palo santo tree - galapagos sulpher butterfly - Sally lightfoot crab (galapagoskrabben) gezien – Groene zeeschildpadnesten gezien - Flamingo’s niet gezien – lavalizards (Albemarlensis) gezien – snorkelgerief getest
09.40u: gaan slapen na gesprek met Konrad (toffe Duitse medereisgenoot) over Belgisch bier en frieten – mooie sterrenhemel met volle maan.
09/03/12 (lichte bewolking, laf)
06.30u: waggelige nacht - gewekt door bootmotor – fregatvogels gebruiken de boot als lift
09.30u: trip naar Seymour Island - dry landing - galapagoshaaien zwemmen rond het schip – galapagos carpenter bee - landleguanen gespot – galapagosduif gezien – Palo santo forest – blue footed boobies gezien – broedkolonie fregatten bezocht – scorpion weed - meeste dieren kunnen heel dicht benaderd worden – galapagos bleu butterfly – silver argiopode (spin) - zeeleeuwen zien zonnen – swallow tailed gull (zeemeeuw die ’s nachts jaagt) met mooie rode ogen gezien.
10.30u: gesnorkeld rond Seymour Island – talrijke gekleurde vi ssen gezien – King Angelfish – Hieroglyphic hawkfish – trumpetfish – reef cornetfish – bleu chin parrotfish – finescale triggerfish – yellowtail mullet – white tipped reef shark – bumphead parrotfish – Galapagos sharks opgemerkt – moeder zeeleeuw gepaseerd op anderhalve meter - manta rog uit het water zien springen – galapagos is spectaculair!
13.15u: logboek aanvullen met fregatvogels die meekijken over je schouder – gevaren langs Daphne Minor en Daphne Major Island.
14.30u: tweede snorkeltour – weinig gezien wegens teveel zandopwelling
16.00u: wet landing - wandeling op Santa Cruz naar Dragon hill – flamingo’s gezien – red mangrove - smooth billed ani - American oystercatcher (scholekster) – Darwinvink – landleguanen (subcristatus) – spiny buch (stekelplant) - zeeleguanen (Albemarlensis) – semi terrestirial hermit crab of galapagos hermit crab – zeeleeuwtje – mooie trip
09.15u: bedtijd
10/03/12 (warm weer, licht bewolkt, laf)
07.00u: weerom heerlijk ontbijt
09.30u: bezoek aan Puerto Ayora o op Santa Cruz – Poison Apple – Giant Prickly Pear cactus (14 ondersoorten) (Opuntia) - Charles Darwin research station – kweekprogramma reuzenschildpad bezocht – Lonesome George gezien – saltbuch - Super Diego (de echte!) gezien – galapagos passion flower - Victor Van Straelen belangrijke Belgische prof die mee aan de basis lag van het Charles Darwin research station leren kennen – kleine wandeling gemaakt door Puerto Ayora – postzegels gekocht – Niet iedereen hier gelooft in de evolutietheorie – genisis 1:1 stond uitgeschreven op bordje in hoofdstraat – typen op een boot blijft zeer lastig.
14.30u: bezoek aan los gemelos (de tweelingen) kraters in de hooglanden van Santa Cruz – eerst rit door landbouwgebied – Santa Cruz is sterk gecontamineerd door de aanwezigheid van de mens - scalecia tree gezien pedunculata (brocollibomen) – cloudforestvegetatie - mos – bromellia’s – clubmoss – Elephant grass – Hart’s -tongue polypody – bryophytes – galapagos tree fern (boomvaren) - Galapagos flycacher bijna in haar gevlogen.
15.00u: bezoek aan reuzenschildpadden (porteri) – reuze - happy was here – onder prikkeldraad gekropen met gids Raphael om enkele ‘unieke’ schildpadden te zien - parende schildpadden – Darwinvink ground finch – white cheeked Pintail (eend) - bezoek lavatube – indrukwekkend
19.00u: geestig gesprek Karen und Kondad over dialecten – (veel te) lang en soms genant gesprek met Robbert over de wereldoorlogen
21.30: bedtijd
12/03/12 (warme dag, overtrokken)
03.00u: gevaren van Santa Cruz naar Floreana
06.30u: opstaan
08.30u: wet landing - wandeling op Punta Cormoran – groen zand door aanwezigheid oliviaan (vulkanisch glas) – flamingo’s gezien – radiate headed scalecia - tuff cone vulkaan gezien – Floreana Daisy gezien (endemische plant) – wandeling naar flour sand beach – plastic verzameld – schildpaddennesten en eirestanten gezien – black mangrove - dode groene zeeschildpad gezien – lavalizards (grayi) – large painted locust (sprinkhaan) – Sand Dollar (skelet) – Ghost Crab
10.30u: snorkelen rond Devil’s crown – green sea turtle zeeschildpad – marbled ray – gekleurde zeesterren – chocolate chip sea star – parrot fishes – white tipped reef sharks - zeeleeuwen zwemmen onder je door – twee reisgenoten spotten een hamerheadshark (uitzonderlijk)
14.00u: snorkelen rond Punta Cormoran – zeeschildpadden – white tipped reef sharks – zeeleeuwen – marbled ray – galapagos pinguins – bleu footed boobies zien duiken in water
16.00u: boottocht naar zeeleeuwenkolonie en zeeleguanen – Candelabra Cactus - bezoek Post Office Bay – drie kaartjes van Belgen meegenomen – een kaartje voor Lieselot gepost – wandeling naar lava tube ingang – zonsondergang op schildpadnest - parkinsonia gezien (plant)
18.00u: gegeten terwijl we vaarden met veel deining – darmen overhoop
20.00u: aanvullen logboek en bedtijd
13/03/12 (helder weer)
03.00u gevaren van Floreana naar Espanola
07.00u: ontbijt
08.30u: bezoek aan Espanola op Punta Suarez – dry landing - gekleurde zeeleguanen (venustissimus) – lavalizard (Delanosis) – masked boobys (naska) met jongen – bleu footed boobys paringsdans – Hood mockingbird – verveling Hood Racer (slang) - heel tamme zeeleeuwen met jongen – small ground finch – mooie basaltkliffen – opspattende waterzuilen – swallow tailed gull – fregatvogel die ei stal
13.30u: Heel interessant gesprek met Konrad over het leven als kind uit Oost-Duitsland voor en na de val van de Berlijnse Muur.
14.30u: snorkelen rond Gardner Island – speelzieke zeeleeuwen gezien – groene zeeschildpad – ronddobberen in het water
16.00u: ruwe wet landing op Gardener Bay – liggen tussen de zeeleeuwen en hun jongen – American Oystercatchers – black bellied plover – sporen van groene schildpadvrouwtjes naar hun nesten – sally lightfoot crabs
20.00u: liggen in een beschutte baai van Gardner Island
14/03/12 (mooi helder weer)
03.00u: varen van Espanola naar San Cristobal op Puerto Baquerizo Moreno in Wreck Bay
07.00u: weer eens veel te lekker eten, niet te geloven hoe de kok het klaarspeelt om in zo’n kleine keuken zulke lekkere gerechten te maken.
08.00u: bezoek National Park Interpretation Center – geschiedenis, geografie, geologie Galapagoseilanden – kleine wandeling naar Cerro de las Tijeretas (Fregatbird Hill) – eiland en plaats waar Darwin voor het eerst op de Galapagoseilanden aan land is gegaan - polyesteren lelijke standbeeld Darwin gezien - gesprek over een ordinair bakje frieten met mayonaise en een frikandel – Ground Finches – Lava Lizard (bivittatus) – Galapagos Blue butterfly – Morning Glory - Galapagos Sulpher Butterfly – Candelabra cactus – Parkinsonia – terrasje in Puerto Baquerizo Moreno – afscheid van Marc and Gail from Great Britain en de Oostenrijkers
12.00u: gevaren naar Lobos Island voor San Cristobal
14.30u: snorkelen rond Lobos Island – playfully sealions – sand dollar – Pencil -spined Sea urchin bumphead parrotfish – green sea urchin - voor de rest niet veel gezien – buiten het water een Yellow Warbler (vogel)
16.00u: dry landing op Lobos – lava lizards – fregats – bleu footed boobies – sea iguanas (mertensi) – Galapagos green turtle stak kop boven water – sealion kolonie – Galapagos dove – Lava Heron (kleine reiger)
18.00u: gelezen over Darwin en Co
20.00u: terug naar Puerto Baquerizo Moreno voor avondje uit – gezellige avond met Konrad und Karen in de Iguana Rock bar – in terugkomen naar Floreana honderden golden cowrays in de haven zien jagen – indrukwekkend - Grote Beer op zijn kop gezien - Orion omnipresent - Zwitserse was aangeschoten en vrolijk
14/03/12 (helder weer)
06.30u aangekomen aan Barrington Bay Isla Santa Fe
08.00u: wet landing op strand nabij Islote Black – sealions – Santa Fe Land iguanas ( pallidus) – lava lizards (albemarlensis) – Giant prickly pear cactus (Opuntia barringtonensis) – Palo Santo – Muyuyu – Hellers Scalecia – Galapagos Purslane – smooth billed ani – Cactus ground finch ? - galapagos mackingbird - Galapagos Sedge – mooie wandeling – beklimming klif – uitzicht op Barrington Bay – Galapagos hawk gemist.
10.30u: snorkeling from Dingies rond Barrington Bay – helder water – rond Floreana zwommen er yellow tailed surgeonfishes – concentric puffer fishes – diamond stingrays – Galapagos green seaturtle – guineaflow puffer (knalgeel) – king anglefishes – treebanded butterfish – halfbeak – azure parrotfish – bleu-chin parrotfish – giant damselfish – bij aankomst Floreana van boot gesprongen in semi-lagune – leuk.
14.30u: gevaren naar South Plaza en North Plaza (eilanden) aan oostelijke punt Santa Cruz – dry landing op South Plaza – desolaat eiland – Giant prickly pear cactus (opuntia echios) – lava lizards (albemarlensis) – land iguanas (subcristatus) – ground finches – Yellow warbler – zeeleeuwen – zeeleguanen (hassi) – large painted locust (sprinkhaan) – sally lightfoot crabs – mantaroggen van op kliffen zien voorbijzwemmen - swallow tailed gull – brown noddy – blue footed boobies - audubon’s shearwater (zeevogel) - common carpetweed ? – Galapagos carpetweed
16.30u: teruggevaren naar ‘het kanaal’ tussen Baltra en Santa Cruz waar we voor anker liggen – mantaroggen zien voorbijzwemmen en opsprinen - gelezen in boek van Darwin en Co - laatste avondmaal en cocktailtoast op crew en medepassagiers.
20.00u: jagende haaien rond Floreana gespot – brown pelicans op jacht – zeeleeuwen horen prooidieren achtervolgen – mooie sterrenhemel – zuiderkruis – orion – grote beer.
15/03/12 (mooi helder weer)
06.00u: tocht in de dingies naar de mangrovebossen van Black Turtle Cove op Santa Cruz – red mangrove – blue footed boobies – brown pelican – baby sharks – gevaren tussen de mangrove – marbled ray - ? herons – een koppel (trio) parende groene zeeschildpadden gezien – spectaculair – heel nest andere zeeschildpadden gezien.
10.00u: verplaatsing naar luchthaven op Baltra – afscheid medepassagiers – wachten in luchthaven Baltra op terugvlucht Quito – officiele galapagosstempel gekregen – mooie ground finch gespot in cafetaria luchthaven – T shirts gekocht – grappig!
13.00u: vlucht terug naar Quito – einde Galapagosverhaal.....
16 Maart 2012 - 21:23
Rooie Annie:
Dat is pas een verhaaltje!!! Super!! -
17 Maart 2012 - 03:50
Charlottensteven Deschoolmeesterdenys:
Hallo allen,
Een massa Galapagosfoto's zijn op komst op ons picasa-album!
@Leen: Veel succes met de croques, volgend jaar mag je dat dan nog eens overdoen ;-)
@Meester Bram: De cavia zullen we zeker nog proberen. Wat skypen betreft, als we op een weekdag goeie internetverbinding vinden laten we jullie zeker en vast iets weten. We kijken er naar uit om jullie nog eens te zien en horen! -
18 Maart 2012 - 12:37
Guillaume :
hallo
20 Maart 2012 - 21:58
Charlotte En Meester:
Hallo Guillaume,
Wou je ons nog iets vertellen? -
20 Maart 2012 - 23:22
Nancy:
Fantastische foto's.
Ik denk dat dit een uitstap was om van jullie hele leven nooit meer te vergeten.
Echt super.
Geniet nog van jullie verder avontuur en tot in Blankenberge hé.
Groetjes.
22 Maart 2012 - 06:35
Delphine :
Dag meester Steven en Charlotte,
De foto's zijn wauw!!
De toetsenweek is bijna gedaan, de vakantie komt eraan, maar jammer genoeg zullen wij niet naar de galapagoseilanden kunnen, want dat ziet er echt wel fantastisch uit.
Vele groetjes,
Delphine en familie